Home » Boerakker

Boerakker

Gelegen aan de rand van een uitgestrekt hoogveengebied, ten noordoosten van het dorp Marum in een landelijke omgeving. Boerakker telt ongeveer 650 inwoners en is ontstaan in een veengebied dat gelegen is tussen de zandruggen Langewold in het noorden en Vredewold in het zuiden van het Westerkwartier. Het dorp ligt aan het Dwarsdiep en aan het begin van de Matsloot. Door de bewoners van Boerakker worden de beide wateren aangeduid met ‘Old Diep’. Het dorp is nog niet zo oud, het is pas rond 1900 ontstaan. Het dorp behoorde tot de herindeling in 1990 voor een deel tot de gemeente Leek. De Hoofdweg vormde de scheiding tussen de gemeenten Marum en Leek. Na de herindeling kwam het dorp in zijn geheel bij Marum. Tot 1900 was Boerakker een klein gehuchtje. De decennia daarna groeide het uit tot het huidige dorp. Het gebied bleef lang onaangetast. In dit niemandsland vestigden zich, omstreeks 1210, de nonnen van het klooster Trimunt. Nu nog herkenbaar aan het oneffen terrein aan weerszijden van de A7, en ook herkenbaar aan de resten van de vroegere Duitse militaire radarstelling Löwe.

De eerste gereformeerde kerk aan de Hoofdweg in Boerakker werd gebouwd in 1911. In 1929 werd naast de bestaande kerk een grotere kerk gebouwd. Tegenover de kerk staat de gereformeerde pastorie uit 1923. Deze is niet meer als zodanig in gebruik.

In 1995 werd de eerste Survivalrun gehouden. Een uniek sport evenement voor de provincie Groningen. De deelnemers lopen over moerasland, door bossen, over zwaar terrein en door sloten. Enkele voorbeelden van de hindernissen zijn: een catcrawl, een indianenbrug, evenwichtsbalken en als “natuurlijke” obstakels worden bedoeld: hekken, sloten en duikers.

Volg ons op Facebook