Home » Niebert

Niebert

Niebert ligt 4 km ten oosten van Marum. Het dorp telt zo’n 680 inwoners. Niebert betekent nieuwe buurt.

U treft hier een van Nederlands oudste (en mooiste) kerkpaden aan, het Malijksepad en het hieraan gelegen 14e eeuwse steenhuis. De laatst overgebleven versterkte boerderij (in het Gronings ‘steenhuis’ genoemd, in Friesland ‘stins’) in de provincie Groningen: het ‘Iwema-Steenhuis’. Het is genoemd naar de vroeger bewoners. Het steenhuis dateert van rond 1400.

In de schuur van het steenhuis is een museum ingericht. Het museum is van de vereniging ‘Vrienden van de Nieberter Molen’. Er is een authentieke bakkerij en huiskamer van omstreeks 1920 te zien. Ook treft u er een schildersmuseum aan. Het steenhuis staat aan ‘Het Pieterspad’, een van de oudste voetpaden van Nederland.

In Niebert staat de enige overgebleven molen in de gemeente Marum. Alle andere molens in de gemeente zijn in de loop der jaren verdwenen. De enige korenmolen in het noorden van het land is een zeskante bovenkruier met stelling en dateert uit 1899. De gemeente is eigenaar van de molen sinds 1973. Vlakbij de molen staat de witgesausde NH-kerk. Deze is eind 1300 gebouwd.